Zo zijn discussies over vakantiedagen verleden tijd!

Ken je dat? Je probeert zo goed mogelijk de vakantiedagen van je medewerkers in Excel bij te houden, maar toch komt het aantal niet overeen met wat zij zelf zeggen. Vervelend, want wie heeft er gelijk? Als werkgever delf je al gauw het onderspit, jij bent namelijk wettelijk verplicht om een deugdelijke administratie van de vakantiedagen bij te houden. Als je Excelsheet dus niet klopt of onvolledig is, dan kan dat je veel geld gaan kosten. In dit artikel zet ik een aantal belangrijke feiten over vakantiedagen op een rij. Plus: ik noem een oplossing waardoor de verlofregistratie nooit meer gedoe oplevert!

WETTELIJKE VAKANTIEDAGEN

Werknemers in Nederland hebben recht op een minimumaantal vakantiedagen, namelijk vier keer het aantal dagen of uren dat zij per week werken. Vanaf 1 januari 2012 is het verplicht dat deze wettelijke vakantiedagen worden opgemaakt in het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd, met maximaal een half jaar uitloop in het volgende jaar. De niet gebruikte vakantie-uren vervallen in principe na dit extra half jaar. Daarnaast is het niet toegestaan om deze uren uit te betalen, tenzij het arbeidscontract van de medewerker afloopt.

BOVENWETTELIJKE VAKANTIEDAGEN

Naast de wettelijke vakantiedagen kunnen werknemers extra vrije dagen opbouwen, de zogenaamde bovenwettelijke vakantiedagen. Deze dagen vervallen pas vijf jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Daarnaast mogen bovenwettelijke vakantie-uren wél uitbetaald worden. Er zijn dus een aantal wezenlijke verschillen tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. Om die reden is het heel belangrijk goed onderscheid te maken in de registratie van de verschillende vakantie-uren.

VOORKOM EEN BURN-OUT ÉN HOGE KOSTEN

Als werkgever doe je er goed aan je werknemers te stimuleren in elk geval hun wettelijke vakantiedagen op te nemen. Je hebt immers een zorgplicht en zo verklein je de kans dat je medewerkers met een burn-out thuis komen te zitten. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, dan kun jij als werkgever minder snel aansprakelijk worden gesteld. Dit scheelt een hoop kosten. Om hier zo veel mogelijk controle op te houden, is het noodzakelijk dat je zicht hebt op de opgenomen en de overgebleven vakantie-uren van je medewerkers.

GEEN DISCUSSIE EN SNEL INZICHT

Ben je de onduidelijkheid over het aantal resterende vakantiedagen beu? Wil je bovendien snel inzicht in het aantal wettelijke en bovenwettelijke vakantie-uren per medewerker? Dan kunnen wij je helpen! Met de software van Compenda hebben werkgever en werknemers toegang tot dezelfde data. Misverstanden over vakantiedagen zijn dus verleden tijd. Aangevraagd verlof wordt automatisch geregistreerd in het urenoverzicht van de medewerker en het totaalaantal vakantie-uren wordt direct bijgewerkt. Bovendien worden wettelijke en bovenwettelijke verlofuren in Compenda apart weergegeven. En een bijkomend voordeel: binnenkort kun je de vakantiedagen en verlofaanvragen ook bekijken via de mobiele app van Compenda. Dus inzicht en controle waar en wanneer je wilt!

IS DIT DE OPLOSSING VOOR MIJ?

Wil je meer weten over alle mogelijkheden van ons verlofregistratiesysteem en hoe we jou kunnen helpen?
We gaan graag met je in gesprek!

Vraag onze brochure aan

*Je ontvangt hem direct in je mailbox! 

Bekijk onze brochure

*Je ontvangt hem direct in je mailbox!