Bij het kiezen van de juiste software voor je bedrijf of organisatie kan het opstellen van een goed doordacht “Programma van Eisen” (PvE) een waardevolle tool zijn. Let wel op, als je het PvE niet goed opstelt kan het juist ook zorgen voor veel verwarring, vertraging en mogelijk een mislukte implementatie.
In deze blog bespreken we een aantal basisstappen voor het opstellen van een succesvol PvE. Als aanvulling kun je onze gratis “PvE Do’s en Dont’s” downloaden op basis van een aantal praktijksituaties die we als softwareleverancier regelmatig tegenkomen.
Wat is een Programma van Eisen (PvE)?
Een PvE is een document dat de specifieke eisen, verwachtingen en doelen van je organisatie vastlegt met betrekking tot de nieuwe software (én de leverancier). Het fungeert als een leidraad voor zowel jou, als de potentiële softwareleveranciers.
Een PvE bevat een gedetailleerde lijst van wat je verwacht van de software, inclusief functies, prestaties, integraties en andere relevante criteria. Een goed PvE bevat ook informatie over je bedrijfsprocessen, gebruikersbehoeften en budgettaire beperkingen. Zie het als een uitgebreide en onderbouwde boodschappenlijst!
Hoe stel je een PvE op?
Als je nog nooit een programma van eisen hebt opgesteld is het moeilijk te weten waar je moet beginnen. Als softwareleverancier zien we iedere dag PvE’s voorbijkomen en de kwaliteit daarvan is heel erg wisselend. Daarom hebben we hieronder een eenvoudig stappenplan opgesteld om goed van start te gaan met het opstellen van een PvE.
1. Identificeer de belangrijkste belanghebbenden en doelstellingen
Breng de belangrijkste belanghebbenden binnen je organisatie samen, zoals gebruikers, managers en IT-personeel (of je externe leverancier). Definieer duidelijk de doelstellingen en het beoogde nut van de nieuwe software. Wat wil iedereen bereiken met de software en wanneer? Vaak is het ook een goed idee om vast in kaart te brengen waarom het traject gestart wordt door een huidige en gewenste situatie in kaart te brengen.
2. Inventariseer en prioriteer eisen en wensen
Vervolgens kun je bepalen welke eisen en wensen er zijn om de doelen te bereiken. Hiervoor stel je het PvE op, dit kan zo simpel zijn als een spreadsheet met daarin een gecategoriseerde lijst aan eisen en wensen. Het kan nooit kwaad om hier meer context bij te geven in de vorm van procesomschrijvingen of stroomdiagrammen. Hierdoor kunnen leveranciers beter zien wat de uiteindelijke verwachting is.